LEVERING WEGENBOUW BEDRIJFSINFO

J.C. van Markenstraat 30, 9403 AS Assen | 0592-345275 |

Witte uitslag en roest vorming

 

U ziet het wel eens op trottoirs of op de muren van huizen: witte vlekken. Deze zogenaamde "witte uitslag" of "uitbloei" komt het meest voor bij beton of betonproducten waaraan een kleurstof is toegevoegd. Tegels of klinkers met een deklaag, zoals bijvoorbeeld grindtegels, zijn er minder tot niet gevoelig voor.

Wat is witte uitslag?

Beton wordt gemaakt door vermenging van zand, grind, cement en water. Het is dus eigenlijk een natuurlijk product. Bij natuurlijke processen kun je niet alle factoren in de hand houden. De natuur gaat zijn eigen gang. Bij beton is van de vier basiscomponenten het cement de boosdoener. Dit kan een chemische reactie gaan vormen met water, waardoor vrije kalk wordt gevormd. Deze zet zich af op het betonoppervlak. De kalkafzetting gaat daarna een reactie aan met kooldioxide uit de lucht, waardoor een calciumcarbonaat ontstaat. Zo ontstaan dan de witte vlekken op de bestrating.

 

Wat is er aan te doen?

Aan witte uitslag kunt u eigenlijk niets doen. Het calciumcarbonaat dat ontstaat, is praktisch niet van het betonoppervlak te verwijderen zonder dat het product zelf wordt aangetast. Het enige dat helpt is geduld, want alle witte uitslag verdwijnt op den duur vanzelf. Door het kooldioxide in de lucht, verandert het calciumcarbonaat langzaam in een stof die wel oplosbaar is in water. Het probleem lost zichzelf dus op. Nu is gebleken dat zure verontreinigingen in de lucht, zoals koolzuur en zwaveldioxide het proces versnellen. Met andere woorden: witte uitslag verdwijnt sneller op plaatsen met veel industrie dan in gebieden met zuivere zee- en berglucht.

Roestvorming

Roestvorming is een natuurlijk proces dat kan ontstaan door verschillende verbindingen die materialen met elkaar aan kunnen gaan, omdat beton een 
natuurlijk materiaal is kan dat helaas ook voorkomen in uw bestrating, hierop kunnen wij geen garantie geven, ook de fabrikant accepteert hierover geen klachten.